De Oost Algarve - Sotavento

 De Algarve, Portugal De mooie Sotavento - Oost Algarve
De leukste bezienswaardigheden!

De Sotavento (oostelijke Algarve) loopt ongeveer vanaf Faro in het westen, tot aan de grensrivier met Spanje in het oosten. In het noorden begrensd door het bergland: de Serra de Calderão en de Serra de Alcaria do Cume. Tussen bergen en kust strekt zich een lieflijk glooiend heuvellandschap uit. Het gebergte (hoogste top in de Serra de Calderão 577 m), biedt een beschermende werking tegen koude noordelijke weersinvloeden. Het is begroeid met met bossen met eucalyptus- en kastanjebomen, maar ook veel pijnbomen, steeneiken en kurkeiken en verder veel laag struikgewas. Een prachtige omgeving voor uw vakantie!

  oost-algarve   oost-algarve  

 
In het heuvelland wisselen sinaasappel-citroen- en olijfboomplantages zich af met agaves, vijgenbomen en palmen. Karakteristiek voor het landschap is de johannes-broodboom die hier, door de vele uren zon en het milde subtropische klimaat, ideale omstandigheden vindt om te gedijen. Vooral in het voor- en najaar is dit gebied één groene oase, en altijd is ergens in de verte de blauwe oceaan te zien. Een prachtig uitzicht zowel richting kust als naar het achterland heeft u vanaf de top van de Serra de Monte Figo: de São Miguel (410 m).
Toerisme vindt u hier alleen in een paar kleine vissersplaatsjes aan de kust, met als enige iets grotere uitschieter het bijna tegen de Spaanse grens gelegen Monte Gordo. Wat betreft dorpen en stadjes is er allereerst Tavira.  Gebouwd aan de oevers van de Rio Gilão, nodigt Tavira uit tot heerlijk slenteren door de steegjes, een van de 30! kerken te bezoeken, vis te kopen in de markthal of gewoon een bica te drinken op een van de vele terrasjes. Niet ver bij Tavira vandaan ligt Santa Luzia, een nog oorspronkelijk vissersplaatsje met vele goede (verse) vis- restaurantjes aan de kade.Oostelijk van Tavira ligt het kleine Cacela Velha, een oud "roversnest" dat, gelegen boven de lagune, een fantastisch uitzicht biedt over de Ria Formosa en de kust.

Olhão heeft een Moors aandoende binnenstad. Het is heerlijk wandelen door de piepkleine straatjes en steegjes en een kijkje te nemen in de vele interessante winkeltjes. Interessant zijn ook de levendige markthallen aan de kade waar je een heerlijke capuchino kunt drinken en uitkijken over de zee.

 

Zeer interessant om te bezoeken in Moncarapacho is het kerkmuseum waar de archeologische en etnografische privécollectie van de pater te bezichtigen is. Prachtig is de aangrenzende kapel met geel-blauw-olijfgroene azulejos (wandtegels) uit de 16e en 17e eeuw. In de "Olaria" bij de ingang van het dorp, wordt nog op traditionele manier keramiek gebakken.

Hoewel Faro als hoofdstad van de Algarve drukker is, is het ook zeker een bezoekje waard. De Cidade Velha (oude stad), de voetgangerszone met zijn winkeltjes, een prachtige kathedraal en verder natuurlijk overal cafeetjes en restaurantjes.

Kom dus snel naar de Algarve en verblijf in Casa Josephina, uw ideale vakantehuis huren Algarve!